55% dojčených detí na Slovensku ochutnáva od 4. mesiaca pevnú stravu

Prvý augustový týždeň si pripomíname Svetový týždeň dojčenia. Pri tejto príležitosti Iniciatíva 1000 dní v spolupráci so Slovenskou pediatrickou spoločnosťou zrealizovala prieskum, ktorý ukázal, že na Slovensku je vo veku šesť mesiacov dojčených ešte 53 % detí. Najviac z nich je v Banskobystrickom a Bratislavskom kraji. Slovenské deti v percentuálnom vyjadrení dojčenia zaostávajú za českými, kde pri odchode z pôrodnice je dojčených 90 % a v šiestich mesiacoch 63 % detí.

Aj keď je dojčenie najlepší možný spôsob výživy dojčiat, 55 % z nich zároveň od 4. mesiaca ochutnáva pevnú stravu. Vďaka tomu sa deti stretávajú s potenciálnymi alergénmi v období tzv. imunologického okna. Ide o obdobie, kedy organizmus dieťaťa najlepšie toleruje alergény v strave a vytvára si tak lepšiu imunitu a odolnosť voči alergénom do budúcna.

„Imunologické okno nastáva zhruba medzi 17. až 24. týždňom života dieťaťa. Ide o jedinečné obdobie, kedy môžu dojčatá začať ochutnávať pevnú stravu. Najnovšie vedecké poznatky preukázali, že tento postup pomáha správne utvárať ich imunitné reakcie a znižuje neskoršiu precitlivenosť na alergény.
V žiadnom prípade nejde ešte o náhradu dojčenia či mliečnej stravy, ale o ochutnávanie malého množstva základných potravín: ovocia, mäsa a zeleniny. Dieťa by sa malo stretnúť, vo vhodnej forme, aj s potenciálnymi alergénmi, ktoré sme deťom v tomto veku kedysi neodporúčali,“
vysvetľuje doc. MUDr. Milan Kuchta, CSc., predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti.

Správna výživa v detstve zohráva veľkú rolu pre kvalitu budúceho života. Rodičia by si mali dať záležať na správnom zložení stravy dieťaťa a zároveň sa vyvarovať častým chybám, ktorých sa dopúšťajú najmä z nevedomosti. Najnovšie svetové vedecké poznatky potvrdili, že počas imunologického okna detský organizmus lepšie toleruje alergény v strave, čím si proti nim vytvára väčšiu odolnosť.
Práve v 17. až 24. týždni veku dieťaťa je vhodné organizmus postupne vystavovať malému množstvu potenciálnych alergénov. Príliš skoré, ale aj veľmi neskoré zavádzanie alergénov do stravy dieťaťa môže zvýšiť riziko výskytu potravinovej alergie a rozvoj ďalších alergických ochorení.

„V spoločnosti Danone si uvedomujeme dôležitosť výživy v prvých mesiacoch a rokoch života dieťaťa. Šírenie osvety v tejto oblasti je preto hlavným cieľom Iniciatívy 1000 dní, a to nielen počas Svetového týždňa dojčenia. Keďže vybudovanie správnych stravovacích návykov v ranom veku ovplyvňuje zdravie po celý život, chceme sa zamerať na identifikáciu nedostatkov vo výžive dojčiat a batoliat, aby sme pomohli pediatrom s ich nápravou a zároveň vzdelávali rodičov a širokú verejnosť,“  dodáva Mária Jendrišáková, Corporate Affairs manažérka Danone.

Výsledky prieskumu a viac o téme sa dozviete v tlačovej správe – Tlačová správa