Ste onkologický pacient? Zaujímajte sa o výživu!

Každý rok 4. februára si pripomíname Svetový deň boja proti rakovine. V tomto období sa zvlášť upriamuje pozornosť na to, ako predchádzať alebo znížiť riziko vzniku onkologických ochorení. Zdravý životný štýl a správna výživa sú najlepšou prevenciou pred ochorením a majú význam aj v období liečby onkologického pacienta.

Ročne na Slovensku pribudne viac ako 30 000 onkologických pacientov. Gastroenterológ doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc. potvrdzuje, že mnohí z nich majú v priebehu choroby nedostatočný stav výživy. Malnutrícia sa pozoruje u jedného z troch onkologických pacientov a dokonca až u 80 – 90 % pacientov v pokročilom štádiu nádorového ochorenia. Ide o veľmi závažný problém, pretože podvýživa negatívne ovplyvňuje protinádorovú liečbu a celkový priebeh choroby.

Nepodceňujte stav podvýživy

Nedostatočná výživa, chudnutie a malnutrícia majú za následok zníženie kvality života, horšiu imunitu, pokles vitálnych funkcií, vyššiu mieru komplikácií a horšiu odpoveď na onkologickú liečbu. „Včasná nutričná intervencia dokáže onkologickým pacientom nielen zlepšiť stav ich výživy a pomôcť udržať ich telesnú hmotnosť a zásoby bielkovín, ale zároveň im umožní lepšie tolerovať liečbu a zlepšuje kvalitu ich života,“ hovorí doc. MUDr. Peter Minárik, PhD. Súčasťou komplexnej nutričnej intervencie je podľa odborníka dodržiavanie stravovacích pravidiel a zásad prevencie a liečby podvýživy a podávanie špeciálnych, klinicky overených dietetických prípravkov, ktoré môže lekár pacientovi predpísať.

Riziko malnutrície u onkologických pacientov

Podľa výsledkov prieskumu #Nutricia na vzorke 2681 onkologických pacientov je 27 % pacientov v strednom riziku a 8 % pacientov až vo vysokom riziku malnutrície. To znamená, že viac ako tretina z nich potrebuje nutričnú podporu. Spoločnosť #Danone vďaka vedeckému výskumu orientovanému na potreby pacientov prináša onkologickým pacientom prípravky s potrebným nutričným zložením v rôznych príchutiach, ktoré im dodávajú sily čeliť ochoreniu.

Prípravky enterálnej výživy pacientom pomáhajú

Ťažkosti s príjmom stravy zažíva aj Denisa z Bratislavy: „Pri preventívnej prehliadke mi bol vo veku 46 rokov diagnostikovaný zhubný nádor. Chemoterapia je pre organizmus veľmi veľkou záťažou a veľa pacientov počas liečby chudne. To je aj môj obrovský problém. Človeku skoro nič nechutí a nedokáže ani poriadne prehĺtať. V takýchto chvíľach nesmierne oceňujem tekutú stravu.” Prípravky enterálnej výživy sú dostupné vo forme nápojov s rôznymi príchuťami a popíjajú sa pomaly po dúškoch. Okrem bielkovín a energie obsahujú všetky nevyhnutné živiny, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Niektoré sú obohatené o vlákninu či omega-3 mastné kyseliny. Pre viac informácií je potrebné kontaktovať svojho lekára.