Každý rok 4. februára si pripomíname Svetový deň boja proti rakovine. V tomto období sa zvlášť upriamuje pozornosť na to, ako predchádzať alebo znížiť riziko vzniku onkologických ochorení. Zdravý životný štýl a správna výživa sú najlepšou prevenciou pred ochorením a majú význam aj v období liečby onkologického pacienta.
Ročne na Slovensku pribudne viac ako 30 000 onkologických pacientov. Gastroenterológ doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc. potvrdzuje, že mnohí z nich majú v priebehu choroby nedostatočný stav výživy. Malnutrícia sa pozoruje u jedného z troch onkologických pacientov a dokonca až u 80 – 90 % pacientov v pokročilom štádiu nádorového ochorenia. Ide o veľmi závažný problém, pretože podvýživa negatívne ovplyvňuje protinádorovú liečbu a celkový priebeh choroby.
Nepodceňujte stav podvýživy
Nedostatočná výživa, chudnutie a malnutrícia majú za následok zníženie kvality života, horšiu imunitu, pokles vitálnych funkcií, vyššiu mieru komplikácií a horšiu odpoveď na onkologickú liečbu. „Včasná nutričná intervencia dokáže onkologickým pacientom nielen zlepšiť stav ich výživy a pomôcť udržať ich telesnú hmotnosť a zásoby bielkovín, ale zároveň im umožní lepšie tolerovať liečbu a zlepšuje kvalitu ich života,“ hovorí doc. MUDr. Peter Minárik, PhD. Súčasťou komplexnej nutričnej intervencie je podľa odborníka dodržiavanie stravovacích pravidiel a zásad prevencie a liečby podvýživy a podávanie špeciálnych, klinicky overených dietetických prípravkov, ktoré môže lekár pacientovi predpísať.
Riziko malnutrície u onkologických pacientov
Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Nutricia na vzorke 2681 onkologických pacientov je 27 % pacientov v strednom riziku a 8 % pacientov až vo vysokom riziku malnutrície. „To znamená, že viac ako tretina z nich potrebuje nutričnú podporu,“ hovorí Ing. Jan Beran, konateľ spoločnosti Nutricia. „V Nutricii si tento rok pripomíname 25. výročie na slovenskom trhu. Vďaka vedeckému výskumu orientovanému na potreby pacientov prinášame onkologickým pacientom prípravky s potrebným nutričným zložením v rôznych príchutiach, ktoré im dodávajú sily čeliť ochoreniu,“ dodáva Jan Beran.
Prípravky enterálnej výživy pacientom pomáhajú
Ťažkosti s príjmom stravy zažíva aj Denisa z Bratislavy: „Pri preventívnej prehliadke mi bol vo veku 46 rokov diagnostikovaný zhubný nádor. Chemoterapia je pre organizmus veľmi veľkou záťažou a veľa pacientov počas liečby chudne. To je aj môj obrovský problém. Človeku skoro nič nechutí a nedokáže ani poriadne prehĺtať. V takýchto chvíľach nesmierne oceňujem tekutú stravu.” Prípravky enterálnej výživy sú dostupné vo forme nápojov s rôznymi príchuťami a popíjajú sa pomaly po dúškoch. Okrem bielkovín a energie obsahujú všetky nevyhnutné živiny, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Niektoré sú obohatené o vlákninu či omega-3 mastné kyseliny. Pre viac informácií je potrebné kontaktovať svojho lekára.