Stravovacie návyky jednotlivcov majú vplyv na celú planétu

Životný štýl a prirodzene aj strava sa neustále menia. V posledných rokoch sa mnohí ľudia začali stravovať s ohľadom na ochranu svojho zdravia i životného prostredia. Podľa nedávneho prieskumu spoločnosti Danone až 45 % Slovákov berie pri nákupe potravín do úvahy aj ich vplyv na životné prostredie. 22. apríla si po celom svete pripomíname Deň Zeme, kedy je príležitosť sa zamyslieť nad činmi, ktoré pre našu Zem robíme. Upraviť zloženie stravy zvládne každý a práve tým dokáže prospieť životnému prostrediu.

V nadväznosti na moderný životný štýl pred niekoľkými rokmi vznikol stravovací režim nazývaný flexitariánstvo, ktorého vyznávači obmedzujú spotrebu mäsa. Prieskum spoločnosti Danone ukázal, že v slovenskej populácii sa týmto spôsobom stravujú iba 2,3 % populácie a niekedy o ňom počulo takmer 12 % ľudí. „Vďaka flexitariánstvu sa vie každý posunúť bližšie k udržateľnému stravovaniu. Na výrobu potravín rastlinného pôvodu sa vo väčšine prípadov využíva oveľa menej vody či pôdy, než na produkciu ich náprotivkov živočíšneho pôvodu. Navyše, tieto rastlinné potraviny majú nižšiu uhlíkovú stopu. Aj preto má stále viac ľudí záujem o flexitariánsky spôsob stravovania. Častejšie zaraďovanie potravín s rastlinným zložením predstavuje účinný spôsob, akým môže každý z nás pomôcť životnému prostrediu,“ vysvetľuje Marian Milec z programu Jem pre Zem.

Viac informácií – Tlačová správa