Jogurt a ľudské telo

Prečo si dať aspoň jeden jogurt denne?

Jogurt právom patrí na zoznam zdravých potravín. V mnohých štúdiách sa vedci zhodli,
že okrem skvelej chuti má biely jogurt tiež význam pre naše zdravie. Jogurt je výborným zdrojom vápnika, ktorý je potrebný pre tvorbu kostí, zubov a správnu funkciu nervového systému. Okrem vápniku je jogurt taktiež zdrojom plnohodnotných bielkovín, ktoré sú potrebné pre naše svalstvo. Ďalej obsahuje vitamín D a prirodzene sa vyskytujúci fosfor spolu s ďalšími minerálmi dôležitými pre náš organizmus. Vďaka kyseline mliečnej má jogurt pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru a obsahuje mnoho živých kultúr, ktoré prispievajú k lepšiemu tráveniu
a posilňovaniu našej obranyschopnosti, a tiež k lepšiemu vstrebávaniu minerálov a vitamínov.

Jogurt je živý

Naše črevo je osídlené nespočetným množstvom „dobrých“ a „zlých“ baktérií. Každý z nás má iný mikrobióm, inými slovami odlišné množstvo a zastúpenie jednotlivých druhov baktérií. Je to neutíchajúci boj, a my sami môžeme rozhodnúť, aký typ baktérií podporíme. Ideálnym stavom pre naše zdravie je, keď sú obe skupiny v rovnováhe. To môžeme docieliť správnou a vyváženou stravou, v ktorej by nemal chýbať dostatok vlákniny a fermentovaných mliečnych produktov. Vyhýbať by sme sa naopak mali nevhodným tukom a cukrom, či veľkému množstvu kávy a alkoholu. 

A práve vo fermentovaných mliečnych produktoch, akým je napríklad jogurt, nájdeme zdraviu prospešné laktobacily, bifidobaktérie a v prípade značiek Activia a Actimel aj probiotické baktérie. Tieto mikroorganizmy dokážu v našich črevách doslova zázraky – napomáhajú upevňovať črevnú mikroflóru, pomáhajú vytvárať nehostinné prostredie pre choroboplodné mikroorganizmy a posilňujú prospešnú mikroflóru

Intolerancia laktózy

Približne 10-15% slovenskej populácie trpí metabolickou poruchou zvanou intolerancia laktózy. Títo ľudia sa vyhýbajú, veľmi často pod vplyvom nie vždy pravdivých informácií, konzumácii všetkých mliečnych výrobkov. 

Príčinou ich ťažkostí je skutočnosť, že nie sú schopní využiť mliečny cukor laktózu, pretože ich telo neprodukuje potrebný enzým nazvaný laktóza. V dôsledku toho sa laktóza dostáva nestrávená do čreva, čo u týchto ľudí spôsobuje črevné koliky, hnačky a zvracanie.

Jogurty sú vhodnou alternatívou konzumácie mlieka pre takto postihnutých ľudí. Jogurtové kultúry totiž produkujú enzým laktáza, ktorý už v samotnom jogurte štiepi laktózu na glukózu
a galaktózu. Následne sú tieto jednoduché cukry premenené na kyselinu mliečnu.
Jogurtové kultúry preto prispievajú tráveniu laktózy.

Navyše kyselina mliečna, ktorá vzniká prirodzene počas fermentácie, ochráni jogurt pred rastom nežiaducich mikroorganizmov.

Naše mliečne produkty