Mlieko a mliečne výrobky by mali byť súčasťou nášho každodenného travovania
Podľa aktuálnych slovenských výživových odporúčaní, by sme mali denne skonzumovať 2-3 porcie mliečnych výrobkov.
Za jednu porciu sa považuje pohár mlieka alebo nápoja na rastlinnej báze, kelímok jogurtu, 3 lyžice mäkkého syra alebo hrudka tvrdého syra.
Mliečne výrobky obsahujú vápnik, ktorý je potrebný na udržanie normálneho stavu zubov, kostí a prispieva k normálnej činnosti svalov a funkciu nervového systému. Vápnik je samozrejme možné prijímať v rôznych formách, ale v súčasnej dobe sa málo zdôrazňuje, že pre ľudský organizmus je najlepšie vstrebateľný, a teda využiteľný, práve vápnik prirodzene sa vyskytujúci v mliečnych výrobkoch.
Bielkoviny sú jednou z najdôležitejších nutričných zložiek mlieka a mliečnych výrobkov. Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych esenciálnych aminokyselín, potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu, a ktoré si organizmus nedokáže vyrobiť sám. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou tela, vďaka nim je možné budovať pevné svalstvo a majú mimoriadny význam pre obranyschopnosť nášho organizmu.