S cieľom zlepšovať kvalitu nášho života úzko súvisí aj túžba človeka neustále hľadať nové a lepšie alternatívy ku klasickému spôsobu stravovania. Ľuďom už nestačí tradičná kuchyňa, a preto sa rozhliadajú po nových možnostiach, ktoré so sebou prinášajú i nové benefity – ušetria čas, sú zdravé alebo dokonca šetrnejšie k životnému prostrediu. Zároveň spotrebitelia po celom svete venujú ďaleko väčšiu pozornosť tomu, čo nakupujú. Starostlivo skúmajú produkty, a to nielen nich zloženie, ale zaujímajú sa aj o to, kto stojí za značkou, ako boli potraviny pripravené a kde a ako boli jednotlivé suroviny vypestované.
Viete ale, čo znamená byť flexitariánom? Flexitariánstvu sa niekedy tiež hovorí „príležitostné vegetariánstvo“, a ide o jeho miernejšiu formu. Je to spôsob stravovania, ktorý je založený na rastlinnej strave, ale zahŕňa aj konzumáciu mliečnych a príležitostne mäsitých pokrmov. Na popularite získava vďaka dopadu na životné prostredie. Tento stravovací smer je založený na zvýšenom príjme rastlinných produktov, avšak nie na úplnom vylúčení mäsa z jedálnička, skôr na jeho obohatení o nové potraviny, ktoré môžu byť veľmi prospešné pre zdravie a bohatým zdrojom bielkovín.