Vedeli ste, že aj naša Zem má svoj deň, kedy si pripomíname jej dôležitosť? Deň Zeme si každoročne pripomíname 24. apríla a spoločnosť Danone nie je výnimkou.
Udržateľná a zdravá strava
Spôsob, akým vyrábame a spravujeme potraviny (tzv. potravinové systémy), a spôsob, akým sa stravujeme, sa musia zmeniť smerom k udržateľnejším modelom, aby sme pri riešení výzvy mohli zachovať všetky prírodné zdroje našej planéty a zdravých 10 miliárd ľudí do roku 2050.
V súčasnosti asi jedna tretina vyrobených potravín vyjde nazmar. Zatiaľ čo asi 30% ľudí je podvyživených. Existujúce potravinové systémy a diéty sú tiež zodpovedné za 70% využívania sladkých vôd a poľnohospodárskych plodín a 25% emisií skleníkových plynov.
Výzvy, ktorým čelíme, sú naozaj vážne a vyžadujú si našu pozornosť! Pre túto zložitú otázku neexistuje jediné riešenie a všetci musíme spojiť sily. Každý z nás môže prispieť zmysluplnými zmenami svojho každodenného života a to v spôsobe výberu, stravovania a správy svojich potravín. Spoločne sa tak môžeme posunúť smerom k udržateľnejším potravinovým systémom a zdravej strave.
Čo je udržateľné zdravé stravovanie?
Udržateľné zdravé stravovacie návyky:
– podporujú zdravie a pohodu jednotlivcov,
– majú nízky dopad na živo
tné prostredie,
– sú prístupné, cenovo dostupné, bezpečné a nestranné
– a zapadajú do miestnych kultúr, chutí a tradícií.
Udržateľná zdravá strava sa ako taká stáva celosvetovým odkazom na zavádzanie nových potravinových systémov, ktoré by zodpovedali potrebám planéty aj zdravia. Ak má byť takéto stravovanie úspešné, malo by vyvážiť 4 kľúčové rozmery: environmentálny, ekonomický, sociálno-kultúrny a aspekt zdravia a výživy.
Ako si osvojiť udržateľnejšie zdravé stravovacie návyky?
Rôznorodá a vyvážená strava pomáha uspokojovať nielen výživové potreby. Stravovacie návyky, ktoré pomáhajú planéte a ľuďom prosperovať, sú v niektorých krajinách čoraz populárnejšie. Sú bohaté na rastliny, rozmanité a dostatočne flexibilné, aby vyhovovali potrebám, preferenciám a kultúre ľudí, čo odráža ich priority v oblasti zdravia a životného prostredia.
Flexitariánstvo je jednou z možností, ako sa posunúť k udržateľnejšej strave. Zahŕňa veľa rastlinných potravín – ako je ovocie a zelenina, strukoviny, celozrnné výrobky a orechy – a mierny príjem živočíšnych produktov.
Ako spotrebitelia máme všetci veľkú moc ovplyvňovať naše zdravie a zdravie našej planéty. Či už lepším pochopením toho, odkiaľ potraviny, ktoré konzumujeme, pochádzajú a tým, ako sa vyrábajú, bližším sledovaním etikiet alebo vedomým výberom prírodnejších a sezónnejších potravín. Všetci môžeme prostredníctvom nášho každodenného jedla a pitia prispievať k udržateľnejšiemu a krajšiemu zajtrajšku.
Danone chce byť súčasťou zmeny
Preto v Danone plne podporujeme tento posun smerom k udržateľnej strave a to prostredníctvom:
– ochrany zdravia zvierat a rozmanitosti rastlín,
– ponukou veľkého portfólia rastlinných alternatív okrem vysoko kvalitných mliečnych výrobkov,
– zameriavaním sa na zdravie, aby sme rastúcemu počtu ľudí ponúkli možnosti stravovania a pitia s vysokým obsahom živín vo formátoch vyhovujúcich ich kultúre a životnému štýlu,
– mobilizáciou fondu ekosystémov Danone a ďalších zainteresovaných strán, aby ovplyvnili poľnohospodárske postupy a zmenili sa smerom k udržateľnejšej zdravej výžive,
– a rozširovaním vedeckých poznatkov o udržateľnej a vyváženej strave prostredníctvom inštitútov Danone.